EPERTORTA VANÍLIAKRÉMMEL
Hozzávalók:
A piskótához (egy kb. 40 x 30 cm-es gáztepsihez): 8 tojás, 8 evőkanál cukor, 8 evőkanál rétesliszt.
Az eperkrémhez: fél kiló eper, 1 csomag főzős vaníliás pudingpor, 25 dkg cukor.
A vaníliakrémhez: 6 dl tejszín, 2 csomag főzés nélkül készíthető vaníliás pudingpor
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 2 evőkanál porcukor, eper, pirított mandula, 1 csomag színtelen tortazselé és 1 evőkanál kristálycukor.
Elkészítés:
A tésztához kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjéket - a cukrot apránként hozzájuk adva - kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabba egyenként belekeverjük a tojássárgájákat, közben folyamatosan tovább verve a habot. Végül fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabba a lisztet.
Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és megsütünk. A megsült piskótalapokat éppen csak nedves konyharuhára borítjuk, leterítjük egy másik kicsit nedves konyharuhával és kihűtjük.
Az eperkrémhez megmossuk az epret, felezzük, negyedeljük a szemeket és egy fazékba szórjuk a cukorral együtt, majd gyakran megkeverve főzni kezdjük. A pudingport közben csomómentesen kikeverjük 2 dl vízzel. Amikor az eper levet ereszt, hozzáöntjük a pudingot, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 2-3 perc).
A piskóta tetejéről levesszük a konyharuhát, és egyenletes vastagságban rákenjük az eperkrémet.
A vaníliakrémhez a tejszínt verni kezdjük a cukorral. Amikor egy picit kezd sűrűsödni, hozzáadjuk a keverős pudingport, és tovább verjük a habot, amíg besűrűsödik. (Vigyázat, ne verjük túl!)
Ha teljesen kihűlt az eperkrém, rákanalazzuk a vaníliás krémet.
A krémet egyenletes vastagságban szétkenjük.
Ezután a piskótát 6 cm magas csíkokra vágjuk. (Én hosszában is félbevágtam a csíkokat, hogy könnyebb legyen dolgozni velük.)
Az első tésztacsíkot óvatosan csiga formára tekerjük (úgy, hogy a krém ne nagyon nyomódjon ki), és egy tortatálra állítjuk. A többi csíkot körben egyenként hozzáillesztjük.
Amikor végeztünk az építkezéssel, a torta köré egy karimát illesztünk. (Ha nincs tortakarimád, tekerd körbe a tortát szorosan egy több rétegű alufóliacsíkkal.)
Ezután a tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A hűtés után a tortát habfixálóval és porcukorral fölvert tejszínhabbal vonjuk be, pirított mandulával és eperszemekkel díszítjük. Az eperszemeket ecsettel átkenjük tortazselével.
Aki nem akar a csiga formára tekert tésztacsíkokkal bajlódni, ugyanezt a tortát elkészítheti hagyományos tortaformában sütött piskótából is. (Egy 26-28 cm-es tortaformához bőven elegendőek a fönt felsorolt alapanyagok.) Ebben az esetben a piskótakorongot hagyományos módon 3-4 szeletre vágjuk, az egyik piskótaszeletet tortatálra tesszük, megkenjük eperkrémmel, aztán vaníliakrémmel, ráteszünk egy réteg piskótát, kicsit lenyomkodjuk, majd megint eperkrém és vaníliakrém következik, és így tovább. A torta díszítése megegyezik a fönti tortáéval.
Ha sietsz, a töltelékbe főzött eperkrém helyett eperlekvárt is használhatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése