2011. május 6., péntek

Kedvenc görög receptem

Ha már Görögországban, Kréta szigetén jártunk, akkor mindenképpen meg kell kóstolni az egyik jellegzetes görög ételüket.

Souvlaki tzatzikivel recept

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, de lehet borjúcomb vagy marhabélszín is
1 húsos zöldpaprika
1 vöröshagyma
1 evőkanál görög fűszerkeverék (készen kapható)
6 evőkanál olaj (olíva is lehet)

A tzazikihez:

1,2 kg kígyóuborka, só

5 dl 20%-os tejföl

4 dl joghurt

0,5 dl olívaolaj

0,3 dl vörösborecet

Őrölt fehér bors

1 kis fej fokhagyma

olivabogyó díszítéshez

Elkészítés:
A húst két centis kockákra vágjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, a húshoz hasonló nagyságúra daraboljuk. A hagymát lehéjazzuk, cikkekre vágjuk. Az így előkészített hozzávalókat felváltva 4 nyársra vagy kihegyezett hurkapálcára húzzuk. A fűszerkeveréket az olajjal összekeverjük és ezt a nyársakra locsoljuk úgy, hogy mindenhol érje, majd letakarva, hűtő-szekrényben egy éjszakán át érleljük.

A tzazikihez a kígyóuborkát lereszeljük, kissé besózzuk és 20-25 percig állni hagyjuk. A tejfölt és a joghurtot, miután a savót leöntöttük róluk, összekeverjük, majd az olajat, meg a borecetet hozzáadjuk. Kissé megsózzuk, őrölt fehér borssal meg zúzott fokhagymával fűszerezzük, végül a jól kinyomkodott uborkát is beleforgatjuk. Letakarva hűtőszekrényben 4-5 órán át érleljük.

A nyársakat forró rostsütő lapon vagy serpenyőben, többször megforgatva kb. 10 perc alatt megsütjük, de elkészíthetjük 200°C-os sütőben 18-20 perc alatt is.

A tzazikivel tálaljuk. Úgy is asztalra adhatjuk, hogy a tzazikit előételként kínáljuk, a souvlakihoz pedig tepsiben sült burgonyát adunk.

Jó étvágyat hozzá!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése